Valitut runot

Valitut runot

E-Book: Valitut runot
Author:
Format: PDF
Published:
Language: Finnish
Series: N/A
ISBN10: 9513141284
ISBN13: 9789513141288
Original Title: Valitut runot
Rating: 3.94 of 5 stars
Rating count: 17 ratingsDownload links:

Anna Ahmatova (oik. Gorenko) syntyi 1889 ja kuoli 1966 ja kirjoitti yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Ahmatova syntyi lähellä Odessaa, mutta muutti jo varhain Pietariin, jonka tunsi kotikaupungikseen. Hän kuvasi paljon Pietari-Leningradia ja sen muuttumista runoissaan. Muita Ahmatovan runoudelle tyypillisiä teemoja ovat mm. ajan ja muistojen olemus sekä muistin ja unohduksen Anna Ahmatova (oik. Gorenko) syntyi 1889 ja kuoli 1966 ja kirjoitti yli kuudenkymmenen vuoden ajan. Ahmatova syntyi lähellä Odessaa, mutta muutti jo varhain Pietariin, jonka tunsi kotikaupungikseen. Hän kuvasi paljon Pietari-Leningradia ja sen muuttumista runoissaan. Muita Ahmatovan runoudelle tyypillisiä teemoja ovat mm. ajan ja muistojen olemus sekä muistin ja unohduksen liikkeet.
Ahmatovan ensimmäinen runokokoelma ilmestyi 1912, ja hänen teoksensa otettiin heti 10-luvulla hyvin vastaan. Alkuaikojen menestys muuttui myöhemmin vaikeuksiksi, ja hän sai kokea niin julkaisukiellot kuin vankileirien uhankin. Esimerkiksi runoelma Requiem oli Neuvostoliitossa kielletty vuosikymmenten ajan. Kaiken kaikkiaan Ahmatovan elämä ja runous kietoutuivat tiiviisti yhteen hänen kotimaansa poliittisiin mullistuksiin.
Kirjailija Marja-Leena Mikkola on koonnut ja suomentanut valikoiman, joka perustuu vuonna 2006 venäjäksi ilmestyneeseen laitokseen. Osa runoista on julkaistu vuonna 1992 ilmestyneessä kokoelmassa Runoja, mutta mukana on nyt myös aiemmin suomentamattomia runoja. Mikkola on lisäksi muokannut omia aiempia suomennoksiaan, rytmittäen ja riimittäen niitä uudelleen, sekä kirjoittanut teokseen uuden esipuheen.